Wetseras sommar 2023 för barn och unga

Wetseras sommar 2023 för barn och unga

Nu är hösten här på riktigt och under höstmarknaden fick vi ställa in aktiviteterna då spökpiraterna hade stormfest och höll i rodret! Se video i eget inlägg filmad av Eila Redfern Scott, medlem i Wetseras BarnStyrgrupp.

Nu vill vi tacka för en händelserik sommar och här presentera en sammanfattning av de aktiviteter som hållits ombord för barn och ungdomar!

För att se till att vi har framtida jungmän till Wetsera som kan klättra i riggen och sätta segel, har vi rekryterat ett antal äldre sjöscouter och ledare. En första inskolning skedde i somras då några fick vara ute med Sunbeam och en på Tre Kronor. Alla var mycket nöjda fast det inte var så mycket vind.

På skolavslutningsdagen bjöd Östhammars Kommun in till Ungdomskväll ombord med sällskapsspel, snacks, dryck, musik och många skratt i en trygg miljö fri från alkohol och droger.

Sångpiraterna ”ako & Grosse” bjöd på musikaliska äventyrsföreställningar för yngre barn med runt 300 glada gäster som fick höra olika instrument och genrer från olika delar av världen. Ett roligt och viktigt evenemang som blev en källa till inspiration av sångglädje, gemenskap och känslouttryck i ett samhälle där allt fler barn sjunger mindre. I samarbete med Strandnära är vi glada över att ha erbjudit både underhållning och möjlighet till fördjupad rösttillgång för stor som liten.

I vår drift av Öregrunds Gästhamn kunde vi i år erbjuda sommarjobb till ungdomar vilket blev otroligt lyckat med många intresserade och som vi hoppas på att utveckla varje sommar vi håller i trådarna för hamnen.

Under tre tillfällen bjöd vi in till Kvällshäng med övernattning ombord. Alla tillfällen var välbesökta och varje övernattning fullbokad. Julitillfället slog rekord med dryga 60 besökare! Wetseras Vänner stod för övergripande organisering, filmvisning, gå på plankan-bad och nattpersonal. Tack vare flera samarbetspartners kunde vi bjuda på massa andra roliga aktiviteter. Östhammars kommun gav bidrag för mat, snacks, godis, drickor och frukost samt personal som spelade kubb, yatzy, kortspel, snackade livet och erbjöd allmänt skönt häng. Roslagens Norra Pastorat (Svenska Kyrkan) bidrog till ersättningar för unga workshopsledare. Öregrunds Vattensport sponsrade med rabatterade kajaker och SUP-brädor. Nätverket ”Urban sketching” fanns representerad av Juliya Fomichova som lärde ut tips och knep för att enkelt sketcha så det såg riktigt proffsigt ut. Föreningen ”Drömmen om det goda” närvarade vid två tillfällen med förebyggande insatser för psykisk hälsa. Se deras artikel nedan om Wetsera:

Skeppet Wetsera Öregrund – hitta lugn på kvällshäng med övernattning – Drömmen om det goda (drommenomdetgoda.se)

Nästan varje sommarvecka har yoga erbjudits gratis ombord för yngre än 21 år. Öregrunds scouter har träffats ombord vid några tillfällen. När vi bjudit in till Öppet skepp har vi alltid haft något att erbjuda barn och unga. Under Öregrundsmåndagarna kunde vi stötta med torra sittunderlag och filtar i barntältet då molnen ville ge oss en rejäl dusch innan konserterna satte igång. Vi har åtnjutit äran av att vara något av en sambandscentral för ungdomsaktiviteter i viktigt samarbete med vår kommun och ser nu fram emot BarnStyrgruppens påhitt inför vinterhalvåret och kommande sommar.

Tack till alla er vuxna som kontaktat oss under sommaren med pepp, beröm och konstruktiv kritik.

Största tacket går till alla barn och ungdomar som tillsammans skapat så många härliga sommarminnen!

/Styrelsen för Wetseras Vänner

Relaterade bilder: